De stad van historie, cultureel erfgoed en van de zelf gebrouwen bieren

Brugge is vooral bekend als een historische stad met veel cultureel erfgoed. In ruime mate te voet, maar onder andere ook per fiets(koets), paardenkoets of -tram, met City-Tourbusjes of met bootjes op de reien kan de Brugse binnenstad verkend worden. Brugge biedt tal van uiteenlopende drank- en eetgelegenheden. De binnenstad telt meer dan 500 horecazaken. 't Zand en de omgeving van de Eiermarkt, het Kraanplein en de Kuipersstraat genieten bekendheid als uitgaansbuurten met diverse (dans)cafés en clubs. Een groot aantal bieren wordt gebrouwen in of is gerelateerd aan Brugge hier zijn dan ook brouwerijen die bezocht kunnen worden.

Weekend Brugge

De stad wat in elke sport een prof team heeft

Club Brugge en Cercle Brugge zijn twee van de oudste clubs van het land, haalden beide landstitels en spelen nog steeds in de hoogste afdelingen, met Club Brugge als een van de topclubs van het land. Tegenwoordig spelen beide clubs in het Jan Breydelstadion (29.062 zitplaatsen) in Sint-Andries, hetgeen eigendom is van de stad Brugge

 

In het basketbal, het volleybal, het hockey, het rugby noch het handbal heeft Brugge een echt grote club. Het best geklasseerde basketbalteam in de nationale afdelingen is Racing Brugge, dat in Tweede Landelijke speelt. Het hoogst geklasseerde volleybalteam, Olva Brugge, komt uit in de Eerste divisie landelijk. De Koninklijke Hockey Club Brugge speelt in Derde nationale, de Brugsche Rugby Club komt uit in de Derde afdeling van de nationale reeksen, en de hoogst geklasseerde handbalclub, HC Olva Brugge, speelt in de regionale reeksen van West-Vlaanderen.

Weekend Brugge sportief

De stad van historie, cultureel erfgoed en van de zelf gebrouwen bieren

Jaarlijks vinden in Brugge tal van festivals plaats die ieder jaar of om de zoveel jaar terugkeren. Deze zijn van heel uiteenlopende aard, gaande van muziekfestivals tot culturele of culinaire feesten. 

Natuurgebieden en parken:
Je hoeft niet ver te reizen voor een ontspannende wandeling in het groen. Het Brugse Ommeland heeft talrijke bossen en natuurgebieden. Voor jou stellen wij de 3 leukste natuurgebieden voor, waar het heerlijk is om te wandelen. Ontdek het natuurgebied het gehele jaar, want elk seizoen heeft zijn charme.

LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD: Wist je dat het Landschapspark Bulskampveld het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen is? Het is maar liefst 90 km² groot en dus dé bestemming bij uitstek voor een dagje ontspannen in het groen.

DE KASTEELBOSSEN: Ten zuid-/westen van Brugge vind je de Kasteelbossen. Deze grote kasteelbossen zijn de grootste groene long in deze stedelijke omgeving.

RYCKEVELDE: Het domeinbos Ryckevelde ligt ten Oosten van Brugge. Het is beslist een bezoek waard. Naast het domein ontdek je er ook kasteel Ryckevelde met bijhorend kasteelpark, een militair domein en natuurreservaat 'Schobbejakshoogte', een heemtuin en blindentuin en enkele speelzones voor de kleinsten onder ons.

Bezienswaardigheden:
Belfort (met Beiaard)
De belangrijkste Brugse toren stamt uit de 13de eeuw, is 83 meter hoog en beschermd als werelderfgoed. Wie 366 trappen beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken. Op weg naar boven is het de moeite waart om even stil te blijven staan in de schatkamer waar in de middeleeuwen de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard. Verder kom je de indrukwekkende muziekrol tegen die de beiaard aanstuurt, en het klavier waarop de stadsbeiaardier de 47 beiaardklokken bespeelt.

Brugse Vrije
Vanuit dit landhuis werd vroeger het Brugse Vrije (het platteland rond Brugge) bestuurd. Van 1795 tot 1984 fungeerde het pand als gerechtshof. Vandaag de dag huist hier onder meer het Stadsarchief, dat het geschreven geheugen van de stad bewaart. Het landhuis is voorzien van een oude assisenzaal en een renaissancezaal met een monumentale pronkschouw uit 1528 in hout, marmer en albast.

Musea:
Archeologiemuseum
Aan de hand van lokaal gevonden archeologische schatten ontdek je hoe de Brugse voorouders woonden en werkten, hun potje kookten of hun dierbaren aan de aarde toevertrouwden. Van de prehistorie tot vandaag en dat via interactieve doe-en  zoekelementen, ook geschikt voor kinderen.

Diamantmuseum Brugge
Wist je dat het diamantslijpen meer dan 500 jaar geleden in Brugge werd uitgevonden? Dat is slechts één aspect van de geschiedenis van de diamant waarover je meer te weten komt in het Diamantmuseum Brugge. Tijdens de unieke, dagelijkse diamantslijpshows ontdek je nog meer geheimen en zie je bovendien hoe de edelsteen geslepen wordt.

Kerstmarkt Brugge
Brugge wordt tijdens de kerstperiode vaak vergeleken met Londen. Het is dan ook één van de populairste momenten van het jaar om een bezoek te brengen aan deze prachtige stad. Verspreid over de stad zijn doorgaans nog verschillende kleine marktjes die baden in kerstsfeer terug te vinden, maar de belangrijkste is ongetwijfeld deze op de Grote Markt. Hier zijn verschillende kraampjes terug te vinden waar je niet alleen de heerlijkste gerechtjes kan kopen, bovendien is dit dan ook de absolute place to be voor enkele leuke souvenirs.

Verschillende proeverijen
BeerWalk Brugge
Brugge en zijn erfgoed van bieren en brouwen tijdens deze begeleide wandeling. Begin bij de Bruges Beer Experience om meer te weten te komen over het brouwproces en ga vervolgens naar de brouwerij Bourgogne des Flandres om de beroemde ‘dubbele Brugse zot’ te proeven. De tour omvat stops bij andere populaire pubs en brouwerijen om meer verschillende lokale bieren te proeven.

Wijnbar Cuvee
Ongetwijfeld de favoriete plek van wijn kenners om te genieten van enkele schitterende , klassevolle wijnen. Het mooie en gezellige kader, de aangename sfeer en de heerlijke tapas zijn slechts enkele van de vele troeven van Wijnbar Cuvee. Wijnbar Cuvee heeft ongetwijfeld alle ingrediënten in huis voor een geslaagde namiddag of avond voor jou!

Watersporten en bottochten
Broeker Veiling
Rondvaart: Je vaart in een overdekte en verwarmde rondvaartboot door wat er nu nog over is van het Rijk der Duizend eilanden. De kapitein weet van alles over hoe het gebied is ontstaan, en hoe het vroeger was om door middel van een kloet (een vaarboom) in je schuit naar de akker te varen. Een rondvaart die je zeker niet mag missen als je een bezoekje brengt aan het mooie Brugge.

Workshop
Belgian Chocolate Workshop in Brugge

Leer de basisprincipes van het maken van chocolade. Hier bieden ze alles aan wat u nodig heeft voor een perfect handgemaakt chocolaatje van start tot finish. Je neemt je eigen handgemaakte chocolaatjes mee naar huis in een mooie gouden doos. Proef ook de geweldige warme chocolademelk! Hier bieden ze u alle recepten en benodigde kennis, zodat u later zelf thuis ook handgemaakte chocolaatjes kunt maken!

 

Weekend Brugge To Do

Voorbeeld programma

 

Dag tot Dag

Brugge is vooral bekend als een historische stad met veel cultureel erfgoed. In ruime mate te voet, maar onder andere ook per fiets(koets), paardenkoets of -tram, met City-Tourbusjes of met bootjes op de “Brugse reien” kan de Brugse binnenstad verkend worden. Brugge biedt tal van uiteenlopende drank- en eetgelegenheden. De binnenstad telt meer dan 500 horecazaken. 't Zand en de omgeving van de Eiermarkt, het Kraanplein en de Kuipersstraat genieten bekendheid als uitgaansbuurten met diverse (dans)cafés en clubs. Een groot aantal bieren wordt gebrouwen in of is gerelateerd aan Brugge. Er zijn dan ook brouwerijen die bezocht kunnen worden en erg leuk zijn voor een rondleiding.

Dag 1:

11:00u: Aankomst Brugge en ontmoeting met jullie lokale gids

12:00u: Ontvangst en inchecken hotel

15:00u: Belgian Chocolate Workshop
Leer hoe je pralines & mendiants-chocolaatjes helemaal opnieuw maakt! Je maakt alles zelf tijdens de workshop. Je werkt in teams van 2 of 3 en leert eerst het tempeerproces, daarna de pralineschillen, ganache, de mendiants, de schelpen vullen met de ganache, sluiten en warme chocolademelk! Aan het einde van de workshop krijg je je eigen mooie doos met 35+ gemaakte chocoladestukjes mee naar huis!

18:00u: Uit eten

Tip: Bistro zwart huis

21:00u: Avond vrij besteden

Leuke tip: Uitgaan bij de Coulissen Brugge

 

Dag 2:

8:00u: Ontbijten

10:00u: Sint-Janshospitaal
Het Sint-Janshospitaal is een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. In het museum kom je meer te weten over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uit zagen. Meubels, schilderijen, beelden, zilverwerk en tinnen voorwerpen zijn de stille getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg in dit hospitaal. Uniek is ook het dakgebinte van het gebouw, dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort. Vergeet zeker ook niet een bezoek te brengen aan de oude apotheek en de kruidentuinen.

13:00u: Beer walk
Verken Brugge en zijn erfgoed van bieren en brouwen tijdens deze begeleide wandeling. Begin bij de Bruges Beer Experience om meer te weten te komen over het brouwproces en ga vervolgens naar de brouwerij Bourgogne des Flandres om het beroemde roodbruine bier te proeven. De tour omvat stops bij andere populaire pubs en brouwerijen om meer lokaal bier te proeven.

15:00: Bezoek aan het Kraanplein

18:00u: Uit eten

20:00u: Avondtour, The Dark Side of Bruges
Ontdek de fascinerende geschiedenis, mythen en legendes van Brugge tijdens een avondwandeling met een deskundige lokale gids. Verlaat de gebaande paden en ontdek een kant van Brugge die de meeste toeristen nooit te zien krijgen. De tour duurt ongeveer 1,5 uur en eindigt met een gratis biertje in een lokale pub genaamd het Bauhaus!

21:30u: Avond vrij besteden

 

Dag 3:

9:00u: Ontbijten

10:00u: Uitcheck hotel

11:00u: Gastronomische tour door Brugge: 10 proeverijen
Proef een weg door het betoverende oude stadscentrum van Brugge tijdens een rondleiding voor fijnproevers die u laat zien hoe u moet eten als een inwoner van Brugge. Een gids die u kennis laat maken met 10 verschillende specialiteiten zoals frites, wafels, chocoladetruffels, kaas en verse Vlaamse zeevruchten. Spoel het allemaal weg met een heerlijk Belgisch biertje en stel alle vragen die u wilt tijdens een rondleiding door de Brugse culinaire cultuur.

17:00u: Einde van een fantastisch teamweekend!  

 

Weekend Brugge programma